HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

Félresiklott korcsolya

2007.01.14. 09:33 Nola

Múlt vasárnap barátnőimmel kimentünk a Puskás Stadion mögött fekvő Gyakorló Jégpályára, hogy részt vegyünk a műkorcsolya és jégtánc ob-n. Persze csak mint nézők.
Hat-hét éve nézem a korcsolyát, az utóbbi két szezont azonban csekély figyelemmel kísértem csak. Ennek egyrészt az az oka, hogy mostanra búcsút kellett vennem néhány régi kedvencemtől, akiknek a helyébe – egy-két kivételtől eltekintve – nem jöttek olyan versenyzők, akiket igazán meg tudtam volna kedvelni. Másrészt az ISU (International Skating Union), azaz a Nemzetközi Korcsolya Szövetség új pontozási rendszere nem tette a legjobbat ennek a művészi sportnak. Illetve a sport részének kedvezett, a táncot, az előadást viszont sikerült háttérbe szorítani. Az új rendszernek köszönhetően ugyanis túlságosan nagy hangsúly helyeződött a technikai elemekre, a minél magasabb pontok érdekében a sportolók egyre több, nehezebb elemet zsúfolnak a kűrbe, a programok egyre görcsösebbé, sűrűbbé válnak, a versenyzők pedig már túl fáradtak ahhoz, hogy valahogy elő is adják a történetet, a tánc és az összekötő elemek összecsapottak lesznek, elvész a könnyedség, az elegancia. Ennyi erővel a műkorcsolyázók akár toronyugrónak is állhattak volna. Itt tennék említést találmányomról, amely egy új extrém sport: a műkorcsolya-toronyugró verseny (aholis a korcsolyázók négy fordulatos salchow-okkal vagy tripla rittbergerekkel ugrálnak a vízbe). Egy-két játékosnak sikerült csak kiállnia a próbát, azaz megfelelni mind a technikai, mind az előadóművészi követelményeknek, közülük is leginkább az olimpiai-, valamint többszörös világ- és Európa-bajnok Jevgenyij Pljuscsenko jeleskedett (aki mellesleg szerintem minden idők legjobb korisa és egyben legnagyobb kedvencem).
A magyar helyzet sem túl fényes. Néhány éve még Európa-bajnok korcsolyázónőnk, Sebestyén Juli teljesítménye hirtelen leromlott, s eltűnt az élmezőnyből. Bár mostanában – hogy visszatért régebbi edzőjéhez – újra fejlődésnek indult, ugrásai egészen szépek, reményt keltőek, van rá esély, hogy visszanyerje egykori formáját. Pavuk Viki viszont évek óta nem fejlődött, hiába kecses, lassúsága és erőtlensége unalmassá teszi. Párosunk nincs, s idén a férfi mezőnyben sem képviseltetjük magunkat. Julin kívül csak egyik jégtánckettősünk, Hoffmann Nóra és Elek Attila eredményességében bízhatunk, akik – Julival együtt – a különböző megmérettetéseken évek óta a középmezőnyben végeznek. Pedig lehetnénk sikeresebbek ebben a sportban, vannak tehetséges versenyzőink, de az edzéskörülmények elég rosszak, kevés a támogatás, s előfordul, hogy az edzők sem a legjobbak. Így a sportolók helyett a spórolók teljesítménye szúr inkább szemet.
A szerény technikai körülményeket jól érzékelteti, hogy az ob-t a kis Gyakorló Jégpályán rendezték meg, ami a fele (vagy harmada?) egy normális méretű pályának. Kijelző hiába volt, a pontokat nem írták ki rajta, ellenben bemondták, de úgy, hogy szinte semmit nem lehetett érteni belőle, ráadásul az eredményekre minden program végén perceket kellett várni (lehet, hogy fejben számoltak a bírók?). Ezek ellenére összességében azért jól éreztem magam, sokat dobtak a hangulatomon Juli, valamint Nóri és Attila színvonalas produkciói, bár legjobban a barátnőimmel való találkozásnak örültem:)

Szólj hozzá!

Címkék: napló korcsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr2128294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.