HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

BéDéKá, Könyvfesztivál, Könyvhét

2007.05.02. 00:37 Nola

Mondtam, hogy B-vel fog kezdődni:) Most viszont, mivel már fél egy, inkább aludni térek, s majd holnap folytatom. Csak gondoltam, feldobom a témát, hogy addig is, míg nem írok, mindenki gondolkodjon el rajta, hogy nehogy felkészületlenül olvassátok a bejegyzésemet.

2007. 06. 02.

Most, hogy végre holnap van, írhatom tovább a történéseket. Kicsit azért fáradt vagyok, hosszú volt ez a nap. No de vágjunk bele!

Hosszú idő után április elején ismét találkozhattam BéDéKával és Évával két alkalommal is.

Először április 12-én a Heltai Gáspár Unitárius Könyvesboltban néztem meg BéDéKá Az Ung Ungvárnál című előadását. Prezentációja előtt BéDéKá megkért, hogy osszam szét szellemes mondásait tartalmazó C-duláit. Nekem "A hipochondria is egyfajta betegség." jutott, ami, bevallom, egy picit stimmel is rám:) De csak egy picit! Az előadás nekem tetszett, bár BéDéKáék szerint közepesre sikerült. Az elhangzottak jórészét (ha nem mindent) egyébként korábban olvastam már BéDéKá blogjában, de jó volt így összefoglalva, BéDéKá előadásában meghallgatni. Ráadásul előadás közben Birinyi József játékát is élvezhettük néhányszor: dorombon, tilinkón és citerán szórakoztatta a közönséget. Ezután dedikálás következett, majd megismerkedhettem Szalay Krisztiánnal, B.E.-vel, azaz Bogár Edittel és Gusztáv Andrással.

Az est után Éva meghívta Keisz Gellért barátjukat magukhoz, a szállodába. Erre BéDéKá meg engem invitált meg, hogy neki is legyen kísérője:) A szálláson beszélgettünk, meg ettünk Éva ízletes pogácsájából és ittunk Gellért finom borából. Megtudtam, hogy Gellért bútortervező, s már nagyon régóta ismeri BéDéKát, no és ő rajzolt először portrét róla, egy karikatúrát. Én meg a harmadik vagyok, aki portrét rajzolt BéDéKáról, de már nem én vagyok az utolsó, mert azóta Gellért rajzolt róla még egyet:) Fény derült még arra is, hogy BéDéKá nem szereti a táncot és a korcsolyát sem és ha Éva véletlen mégis arra vetemedne, hogy a korcsolyára kapcsolja a tv-t, BéDéKá azonnal kifejezi nemtetszését, s egyúttal javaslatot tesz a minél hamarabbi csatornaváltásra:) Sajnos a BéDéKánál és Évánál töltött idő rövid volt, mert Gellértnek sietnie kellett, hogy elérje az utolsó vonatot, én meg, mivel nem vagyok még nagyon járatos azon a környéken, Gellérttel együtt indultam haza. Indulás előtt azért még készült két fénykép, egyet Éva és egyet BéDéKá fotózott. Mivel már kissé hideg volt, Éva odaadta nekem a pulóverét, amit április 15-én, a Könyvfesztiválon vissza is adtam neki.

A Könyvfesztiválon az egyik záró rendezvény volt a Szülinapi Irodalmi Szalon, melynek egyik vendége volt BéDéKá. Én ezelőtt még megnéztem a Litera portálról tartott előadást, aminek nem túl sok értelme volt. Azt hadarták el, hogy mit láthatunk a honlapon, amit bárki megnézhet maga is, amennyiben nem vak. A vége azért jó volt a műsornak: Garaczi László felolvasta egy blogbejegyzését, a diákzsűri pedig átadta egy irodalmi pályázat nyertesének, Péterfy Gergelynek a díjat. A pályázat kiírása szerint Az ember tragédiájához kellett írni egy új színt, egy budapesti színt. Ezt olvasták föl hárman, egészen szórakoztató volt.
Ezután mentem a Szülinapi Irodalmi Szalonra, ahol BéDéKán kívül további meghívottak voltak még Szabó Magda, Fekete Gyula, Göncz Árpád, Bodnár György, Sánta Ferenc, Takács Tibor, Almási Miklós, Baranyi Ferenc, Gál Sándor, Kántor Lajos, Marék Veronika, Sárközi Mátyás, Aczél Géza, Csaplár Vilmos, Kartal Zsuzsa, Lukács Sándor, Nádasdy Ádám és Bächer Iván, akik közül azonban néhányan nem voltak jelen. A meghívottakban az volt a közös, hogy mindannyiauknak kerek évfordulójuk van az idén. A moderátor Tarján Tamás volt, ő tett fel különféle kérdéseket a vendégeknek. Nem voltam még ilyen rendezvényen, s azt hittem, hogy majd mindenki mesél kicsit magáról, főként irodalmi tevékenységéről, s még felolvasások is lesznek. Azonban szinte egy irodalmi kérdés sem hangzott el, ehelyett megtudhattuk, ki mit szeret enni, ki hogyan ünnepli vagy nem ünnepli születésnapját, s ehhez hasonlókat. A válaszok sokszor nem voltak érdekesek, a kérdések sem voltak tán a legjobbak és az egész olyan össze-vissza volt. Nekem meglehetősen unalmas volt ez a beszélgetés, még rosszabb volt, mint a Litera-előadás első fele, egy-két percre még el is bóbiskoltam (nem aludtam ki magam előző éjszaka). Viszont legalább a rendezvény után ismét találkozhattam BéDéKával és Évával. Meg ettem finom tortát, amit a szülinaposoknak és a közönségnek osztogattak:) BéDéKá megmutatta vadonatúj laptopját, amit Kolos segítségével szerzett be pár napos budapesti tartózkodásuk alatt. S ki ne hagyjam, hogy a Heltaiban és a Könyvfesztiválon is volt szerencsém megismerkedni az irodalmi élet néhány jeles képviselőjével, többek között Szöllősy Pállal, Frenkl Róberttel, Szirtes Gáborral és Bodor Bélával. Sajnos ez alkalommal is hamar el kellett búcsúznom BéDéKától és Évától.

Tegnap pedig újra láthattam őket, Évivel ugyanis kimentünk a Könyvhétre a Vörösmarty térre, ahol BéDéKá és Éva dedikáltak. Azonban nemcsak velük futhattam össze, mert ott volt még Leta, vagy más néven Isten Állatkertje is. IÁ mobilon üzente Évinek, hogy a tér dél-keleti részén vár minket, s mi az "Előttem van észak..." kezdetű mondóka segítségével könnyedén be is tájoltuk IÁ lelőhelyét:) Miután együtt volt a kis csapat, felkerestük BéDéKát, majd Évát is, aki egy-egy saját könyvvel ajándékozta meg IÁ-t és Évit is. Én most nem vettem meg Éva Méhe nélkül a bába című könyvét, de így legalább augusztusi szülinapomon meglephetem magam valami széppel:) Egy kicsit beszélgettünk, s közben befutott a kedves, cserfes Csönge is (BéDéKá és Éva lánya). Utána még visszamentünk BéDéKához is egy kis csevelyre, aki szintén nagyon drága volt, akárcsak Éva, merthogy ő is osztott ajándékot. Mindhárman kaptunk tőle egy-egy saját készítésű CD-t, melyre saját műveit rakta fel, publicisztikát, esszét, verset, képverset, prózát, s  a végére még egy bonus track-et:) is. Én nagyon-nagyon-nagyon örültem a CD-nek!, egyrészt azért, mert egyáltalán nem számítottam rá, hogy kapok belőle, másrészt meg mert nagyon érdekel a tartalma:) Aznap egyébként nem volt túl kellemes a Vörösmarty téren tartózkodni, nemcsak a tömeg miatt, hanem mert három irányból is igyekeztek megfúrni a rendezvényt a kétkezi munkások, ezzel igen nagy hangzavart generálva.
Rövid Vörösmarty téri tartózkodásunk után Évivel és IÁ-val elmentünk egy közeli kis kávézóba, s a kiülős részen fogyasztottunk és beszélgettünk még kicsit, majd lekísértük IÁ-t a földalattihoz, ő ugyanis ment tovább a Radnótiba, ahol többek között Éva is felolvasott. Mi pedig Évivel elsétáltunk a Batthyány térre, s aztán mindketten hazaindultunk.
Nagyon jó volt újra látni mindenkit, hiszen csupa olyan emberrel találkoztam, akiket nagyon szeretek, s akikkel rég találkoztam.

18 komment

Címkék: könyv fesztivál napló bédéká

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr6366042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isten Állatkertje 2007.05.05. 17:42:36

Még alszol, vagy időhurokba keveredtél?...:)

Nola 2007.05.05. 22:34:26

:) Nem, csak mivel ez egy nagyon komoly téma, szerettem volna elég időt hagyni az alapos átgondolására. Én is megyek most el tovább töprengeni. Majd holnap jövök.

évi 2007.05.07. 15:39:20

ma már elmúlt a tegnap...ami neked holnap volt...én meg csak ülhetek a tűkön!?

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2007.05.07. 22:57:18

Én is benéztem, hogy akkor hol is az a BéDéKá könyvfesztivál dolog - tényleg az időhurok, amely vszínüleg a globális felmelegedés miatt... :-)

Betti 2007.05.08. 09:15:04

ez egy nagyon titkos projekt, és nem mondhatsz róla többet, ugye?
már így is túlléptél a megengedett információközlés határán
zárd be jól az ajtókat éjszakára
én a helyedben félnék
huhú!

Nola 2007.05.08. 19:46:35

Igen, olyan titkos, hogy neked és Évinek, meg többeknek már rég elmeséltem:) De amúgy valóban félek, hogy bajom származhat az információkiszivárogtatásból...

El Lobo: igen, valószínűleg amiatt. De ennek megfejtését bízzuk inkább a fizikusokra!

évi 2007.05.09. 11:16:04

lakat a számon...

gyuri · http://bartokeszter.hu/ 2007.05.21. 08:29:00

Hűha, ez igen nagy titoknak tűnik... az időhurok problémára pedig Hiro Nakamura adhatna esetleg megoldást... :)

Nola 2007.05.21. 16:36:11

:) Ne türelmetlenkedjetek! Megmondtam, hogy majd holnap!:)

Isten Állatkertje · http://istenallatkertje.blogter.hu/?post_id=66675 2007.05.25. 08:23:13

Sosem gondoltam volna, hogy ez a majd "holnap"-os dolog rád is jellemző lesz...:P

évi 2007.06.03. 20:39:27

Olyan jó volt találkozni végre:))))
És evégre eljött a holnap is:)

Nola 2007.06.03. 23:38:47

Nagy nap volt ez a mai:)

gyuri 2007.06.19. 18:25:08

Köszönöm ezt a bejegyzést, Nola, sajnos nekem az irodalmi életbe nincs semmi belátásom, de te most betekintést adtál nekem. És üdvözlöm BéDéKát! :)

Nola 2007.06.19. 21:44:20

Átadom neki:) Hacsak nem olvassa itt:)
Amúgy nekem sincs belelátásom, még csak épp belekukkatonttam párszor:)