HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

Tarka nap

2008.10.05. 15:44 Nola

Müpa mustár

Tegnapi napom enyhén szólva eseménydúsan alakult.
Reggel 3/4 10-kor már a Művészetek Palotája előtt ácsorogtam az esőben. Krisztával, Timi barátnőjével együtt érkeztünk. 10-kor engedtek be, addigra befutottak a többiek is. Timi jövő héten tart majd előadást a Művészetek Palotájáról a suliban, ezért hívott most el minket, 10 fő fölött ugyanis ingyenesen körbevezetnek a Müpaban. Szerencsére bőven megvolt a létszám, kb. 15-en voltunk. Vezetőnk nem sok érdekességet mondott, igazából a körbevezetés legnagyobb része unalmas volt, sajnos Timi számára sem hangzott el túl sok hasznos információ. Ráadásul a hangversenyterembe sem tudtunk bemenni egy próba miatt, pedig sokan, pl. én is, nagyon kíváncsiak lettünk volna rá. Azért nekem mégsem volt teljesen élvezeti érték nélküli az egész, merthogy, szégyenkezve bevallom, én még sosem voltam a Müpaban, igaz, már többször is tervbe vettem. Na de majd a közeljövőben ellátogatok pár programra! Be is gyűjtöttem most néhány brosúrát.
A másik, még nagyobb vétkem meg, hogy még a Müpa mellett álló Nemzetiben sem voltam soha, pedig már az is szerepelt párszor az étlapon. Egyébként most, hogy Alföldi vezeti, méginkább kíváncsi vagyok rá, csak a régi Nemzetivel sajnos nem lesz összehasonlítási alapom... Ha már Alföldi és Nemzeti, egyik nap a villamoson egy heteró fiú nagyon dicsérte Alföldit és üdvözölte igazgatónak választását. Ilyen is van:)

Timiék a Müpa-túra után ottmaradtak még kávézni kicsit, én most hamar leléptem. Hazajöttem, megebédeltem. Közben befutott Moszat is, anya barátnője, akivel együtt indultak Lajosmizsére, hogy ott töltsék a hétvégét lovaglással, kutyázással, gerelyhajítással, miegyébbel, mint a múltkor.

Tarka Magyar!

Én meg mentem vissza Pestre a Tarka Magyar!-ra.
Úgy döntöttem, én is sétálok egyet a tömeggel. Egy ideig vacilláltam, hogy én is részt vegyek-e rajta, méghozzá Gyurcsány Ferkó beígért megjelenése és a média várható viselkedése miatt. De miután a szervezők kifejezetten felkérték Ferkót a távolmaradásra, úgy gondoltam, megyek én is, no meg az elvek miatt, habár egyetlen hivatalos kisebbségnek sem vagyok tagja és nem tartozom semmilyen párthoz, szervezethez és semmiféle szerveződéshez sem. Magam nevében sétáltam, saját meggyőződésből, az erőszak és kirekesztés ellen, a béke jegyében. Másrészt meg szerettem is volna végigmenni nyugodtan azon az útvonalon, amin július 5-én nem tudtam.
Szerencsére ezúttal minden békésen, rendben zajlott, de erre is számítottam.
Fél 4 körül érkeztem az Erzsébet térre. A bejáratnál láttam néhány árpád-sávos zászlót lengető agyhalottat, akik be akartak jutni a rendezvényre csatlakozási szándédukat hangoztatván, ezt természetesen nem engedélyezték nekik. A térre egyébként simán beengedtek, mindenféle átvizsgálás nélkül, mégha az ATV azt is hazudta, hogy csak szigorú ellenőrzések után lehetett csatlakozni. 4-ig a téren tartózkodtunk, szólt a zene, Novák Péter ismertette a menetrendet, Bódis Kriszta pedig mondott egy rövidke beszédet az erőszak- és kirekesztésellenességről, s azt is megfogalmazta, hogy a kialakult helyzetért a politikusok is nagyban felelősek. Közben ki lehetett tölteni, s a színpad közelében elhelyezett néhány ládába bedobni a Tarka Magyar! blogon is megtalálható Nyilatkozatot. Erre a Hősök terén is lehetőség volt.
4 után nem sokkal el is indultunk nagymértékű rendőri védelem kíséretében, még a környező utcákat is lezárták. Remélhetőleg így biztosítják majd a jövő évi LMBT-felvonulást is, ezek után ez elvárható. A tömegben mindenféle embert láttam, voltak ott politikai szerveződések tagjai és más egyéb szerveződések, szervezetek is, mint pl. az Amnesty International, az Ifjú Humanisták, az Angyalkommandó vagy az Európai Feminista Kezdeményezés. Meg még biztos voltak mások is, de én őket láttam, rájuk emlékszem. A Tarka Magyar! blogon fel van tüntetve a csatlakozott szerveződések, szervezetek listája. És persze sok-sok civil, magánember is volt, heterók, melegek, leszbikusok, fehérek, feketék, cigányok, kicsik, nagyok, belföldiek, külföldiek, politikai meggyőződésűek és politikai meggyőződéstelenek, stb. Láttam a tömegben Bódis Krisztát, Novák Pétert, Till Attilát, de olvastam, hogy ott volt még Heller Ágnes filozófus, Bródy János és Puzsér Róbert, támogatta a kezdeményezést Cserhalmi György, Kulka János, Szabó Győző, Nagy Ervin, Mucsi Zoltán és Anger Zsolt és még sok más művész, közszereplő csatlakozott virtuálisan és/vagy fizikálisan a megmozduláshoz.
A vonulást nem zavarta meg senki, nyugodtan mehettünk végig. A hangulat jó volt, az idő is megjavult, nem zokogott már az ég, látva a béke és szeretet jegyében zajló sétát. Többen zenéltek, a hangszórókból pedig Martin Luther King beszéde, valamint zene szólt.
A Hősök terén a tömeget Rácz Kati és a Flush várták, akik az LMBT-felvonuláson nem tudtak fellépni. Most viszont sikeresen lezajlott a rövidke koncert, teremtve egy kis jó hangulatot. A zene után Bódis Kriszta fölolvasta a fent említett Nyilatkozatot, amely hitet tesz az Alkotmány 70/A paragrafusa (1) bekezdése mellett, a tömeg pedig utánaismételte. A nyilatkozattétel után mindenki a magasba emelte tarka ruhadarabjait és mindennemű tarka holmijait, majd mindenki elindult haza. Az úton azon gondolkoztam, miközben mp3-amon John Lennon-t hallgattam, hogy hova ragasszam a gandhis, martin luther kinges, mandelás, einsteines, lennonos békematricáimat, amiket a humanistáktól szerváltam.
Néhány idézet a matricákról:
"Az igazságtalanság, történjék bárhol, az igazságot fenyegeti mindenhol." - Martin Luther King
"Életünk akkor ér véget, amikor az igazán fontos dolgokról hallgatni kezdünk." - Martin Luther King
"A különbség aközött, amit teszünk és amire képesek vagyunk, elég lenne a világ legtöbb problémájának megoldásához." - M.K. Gandhi
"Az erőszakmentesség nem a gyávák menedéke, hanem a bátrak legfőbb fegyvere." - M.K. Gandhi
"Senki nem úgy születik, hogy gyűlöli a másikat a bőre színe, származása vagy vallása miatt. Az emberek megtanulnak gyűlölni és ha gyűlölni meg tudnak tanulni, a szeretetre is megtaníthatók, hiszen a szeretet sokkal természetesebb állapota az emberi szívnek, mint az ellenkezője." - Nelson Mandela

"Imagine all the people
Living life in peace
You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one"

Bárcsak így lenne, John! Remélem, jövőre Ferkó és a többi politikus is így gondolja majd, s csatlakoznak a kezdeményezéshez magánemberként is, ami természetesen azt jelenti, hogy egyikük sem jelenik meg a rendezvényen. I hope someday they'll join us.

Miből lesz a csereboogier?

Az én napom azonban itt még nem ért véget. A Westendben megvacsoráztam (ettem két szelet pizzát), majd visszamentem az addigra már kiürült Erzsébet térre. A Gödörben ugyanis Boogie! koncert volt. Rég láttam már Boogie-t, márcsak ezért is mentem, no meg az új formációt én még csak a kezdetek kezdetén láttam, amikor még nagyon kialakulatlan volt, kíváncsi voltam, hogy vajon mi lett belőle.
3/4 8 körül értem a Gödörhöz, aholis egy székkiállításra lettem figyelmes. A KREA Kortárs Művészeti Iskola oktatóinak, művészeinek design kiállítása, a Re-design, avagy design újratölte ingyenes volt, szabadon megtekinthető, be is mentem. Volt ott mindenféle szék, gombokkal teli, harapós házőrzővel díszített, csillagos éj-szék, székárnyék és térinstalláció, werkfilm és fotók, festmények. Tetszett. A bejárat melletti installációt kis papírcsíkokra nyomtatott üzenetekkel tűzdelték meg, s magaddal vihettél egyet. Az enyém:
"Ha feladjuk az eredményhez való görcsös kötődést, a biztonság keresését és vállaljuk a bizonytalanságot, az életet felkínálkozó lehetőségek sorának fogjuk tapasztalni."

Ezután a Gödörbe siettem, ahol a Boogie! már megkezdte a fellépést. A zene, meg az egész koncert überfrankó, pontosabban kurva jó volt, ahogy ezt Boogie-tól megszokhattam már. A zenészek közül csak a billentyűs Premetz Matyi és a basszusgitáros Balahoczky István Pilu neve csengett ismerősen, teljesen átalakult a banda a kezdetek óta, nemcsak a zenék változtak, de a tagok is. Volt még rajtuk kívül egy gitáros, egy dobos és három fúvós is. Tényleg, most így a myspace-t nézve, ki volt a special guest? Lemaradtam róla vagy nem is volt?
Boogie-ék amúgy a Hangfoglalás keretében játszottak, amire csak ott a helyszínen jöttem rá. Így viszont ez a program is ingyenes volt, mint minden más a Hangfoglaláson (ha jól tudom). Egy baja volt csak a koncertnek, túl rövid volt! Mire elkapott a lelkesedés és zeneláz, addigra pont vége lett. Miután lejöttek a színpadról, odamentem Boogie-hoz egy kis beszélgetésre, ott volt Zoli is és Bella Levi is. Néhány szót válthattunk csak azonban, mert Boogesz és Levi már rohantak is tovább Takáts Eszter koncertre. Zoli azonban még maradt kicsit, így én is, belenéztünk a következő fellépőbe, a B Seiten Sound-ba, ami egy német reggae banda. Hát izé, fura volt ez a zene így németül, de nem volt rossz. Közben Zolival beszélgettünk, meghívott egy italra is:) és megtudtam tőle, hogy még Gaines is felbukkan néha egy-egy koncerten. Sajnos rég láttam őt, pedig nagyon bírtam, kedvencem volt a boogie-s társaságból, Etus és TKat mellett. Sajnos Etussal sem találkoztam tegnap, pedig nagyon jó lett volna, de akkor majd legközelebb! Elmehetnénk Zoli egy koncertjére is. Én őt is megnézném szívesen, nagyon jó volt találkozni, diskurálni vele tegnap. Pár szám meghallgatása után Zoli is ment Takáts Esztert nézni, csatlakozni Boogie-ékhoz, én viszont ekkor már végleg hazafelé vettem az irányt.

2 komment

Címkék: zene homoszexualitás fesztivál kiállítás művészet napló boogie lmbt moszaték

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr5697351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etus 2008.10.06. 23:39:59

Szia! Köszi, hát igen, én a "futottak még(de nem értek oda)" listában szereplek újabban. Legközelebb jobban igyekszem. Zoliról (zenekarairól) hol lehet olvasni, nem mondta? Tényleg jó volna meghallgatni a söprűzését! ;-)

Nola 2008.10.07. 13:13:24

Szia! Sebaj, majd legközelebb a "jó korán odaértek és nagyon jól szórakoztak" listában leszel velem együtt:)
Zoli két együttesnevet is mondott, de nekem egyiket sem sikerült megjegyeznem:D De majd iwiwről informálódok. Meg ugye van még a Long Tall Sonny, amit te is említettél. Meg mondott még valami együttest, akik népszerű slágereket játszanak, pl. Michael Jackson számait. És elvileg még van egy ezeken kívül. Többet én sem tudok.