HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

Degas-tól Picassóig

2010.04.22. 11:32 Nola

Egyelőre csak a címet közlöm emlékeztetőül, hogy ez a poszt megírásra vár. Kicselezem magam. Ez a rendetlen poszt majd ösztönözni fog az események rendezett megírására:) *
A Picasso, Klee, Kandinszkij kiállításról sem írtam régebben:(, igaz, arra sajnos kevés időm is volt.

Ezt a mostani kiállítást Timivel, Krisztivel(?) és Ágival(?) láttuk egyébként, ha jól emlékszem a nevekre, sajnos gyatra a névmemóriám:(

Addig is Timi bejegyzése: Múzeum látogatós hét.

* Belerakok egy-két helyesírási hibát is a biztonság kedvéért: A Marika fija (a Marikájé!), külömben hüjegyerek, legalábbis egyenlőre, míg be nem, nő a felye lágya.

---------------------------------------------------------------------------

Na akkor írok valamit a kiállításról, bár nem sokat. Sajnos annyira már nem is emlékszem.

A kiállításról a Szépművészeti Múzeum oldalán

"Az április végéig látható kiállításon az impresszionizmus, a 19. század utolsó évtizedének szimbolizmusa, a fauve-ok és a kubisták által fémjelzett első avantgárd mozgalmak fontosabb műveivel találkozhatnak a látogatók, akik többek között Courbet, Corot, Degas, Manet, Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Matisse és Picasso remekműveinek segítségével kaphatnak képet a korszakról."

"Degas Fényképésznek modellt álló táncosnője, Paul Cézanne Sainte-Victoire hegyről készült sorozatának egyik korai darabja, Monet Híd a tavon (2. kép), Renoir: Kertben című képe, Gauguin egyik Tahitin készült alkotása (4.kép), a Matamoe, Van Gogh meglepő témájú festménye, a Börtönudvar, illetve Matisse Sarkantyúvirág (1.kép). A tánc című képe, vagy Picasso fiatal Harlekinje (3. kép) mind-mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak. A kiállítás nyolc részre tagolva mutatja be az izgalmas művészettörténeti időszakot. A Realizmus, a Barbizoni iskola, az Impresszionizmus, a Cézanne, a Modernizmus elindítói, a Szimbolizmus, a Fauves festők, valamint az Avantgárd indulása című szekciók segítik rendszerezni a kiállított műveket."

A képek közül a realizmus stílusába tartozók nem igazán tetszettek, s az impresszionista tájképek sem tartoznak a kedvenceim közé általában. Monet azért kivétel. Gauguin festészete pedig távol áll tőlem, leginkább a témái miatt.
A többi kép nagy része viszont igazán tetszett. A leginkább talán Van Gogh Börtönudvara, Degas képe, a Fényképésznek modellt álló táncosnő, valamint a Picasso képek.

A Picasso, Klee, Kandinszkij kiállítás is nagyon tetszett régebben, ott szinte minden festményt szerettem, azt hiszem.

A Degas-tól Picassóig című kiállítás mellett megnéztük még a Parmigianino kiállítást is, melyen réz- és fametszetek, -karcok voltak láthatóak. Sajnos mivel nem a legjobb a látásom, az ilyen típusú műalkotásokat kevésbé élvezem és a bibliai témát sem szeretem. A mitológiai témájú alkotások még tetszhettek volna, ha jobb lenne a látásom:) Így azonban sajnos ez a kiállítás nem igazán fogott meg.
Az egyik kép melletti felirat azért erősen megragadt emlékeimben: Parmigianino idejében nők nem állhattak modellt, meztelenül legalábbis semmiképp. A meztelen női képekhez is férfiak álltak modellt és a művészek a férfi testet próbálták meg nőivé alakítani ábrázolásaikon. Ezt anatómiai ismeretekkel rendelkezők ki is szúrhatják.

Parmigianino kiállítás - A szépség alkímiája

Találtam egy blogbejegyzést is a kiállításról: Dante pokla - Degas-tól Picassoig - Dante kiállt a kiállításra

Végül a kedvenc képeim:

Degas - Fényképésznek modellt álló táncosnő

Van Gogh - Börtönudvar

Picasso - A két akrobata (Harlekin és társnője)

Szólj hozzá!

Címkék: művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr81942169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.