HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

Bécsi koncertélményem: Paolo Nutini - képek, videók, cikkek

2010.07.17. 15:35 Nola

Folytatom akkor két előző bejegyzésem témáját:) Előző posztok:

Dal- és videólista: Paolo Nutini

Bécsi koncertélményem: Paolo Nutini

----------------------------------------------------------------

Ez a három kevésbé jó minőségű, meg rövid:

Paolo Nutini - Arena Wien 1/3

Paolo Nutini - Arena Wien 2/3

Paolo Nutini - Arena Wien 3/3

Két jobb felvétel:

Paolo Nutini - Arena Wien - Candy 

Paolo Nutini - Arena Wien - These Streets 

 

Találtam három képet is:

A képek nagyban:

Paolo in Vienna 1, Paolo in Vienna 2Paolo in Vienna 3

És végül a két osztrák cikk, amit találtam és lefordítottam:

Paolo Nutini tökéletes koncertet adott Bécsben

Paolo Nutini szerda esti bécsi fellépése egyike volt azon koncerteknek, amelyeken a zene lebilincseli a hallgatóságot és az utolsó hangig nem ereszti. A skót az Aréna nyitott ege alatt különböző stílusok csodálatos egyvelegét szervírozta, ahol a kínálat a ska-tól a blues-on keresztül a hilly billy-ig terjedt és minden műviség nélkül, tiszta érzelmekkel és tudással adta elő. Teljesen mindegy volt, hogy Nutini milyen tempóban haladt a bandájával, a közönség készségesen követte. Az előjelek jók voltak: a 23 éves a háromszor olyan idősen hangzó hangjával "These Streets" és "Sunny Side Up" (Warner) címmel két fantasztikus albumot adott ki. Ehhez kötötte a dalszerző érezhető könnyedséggel a gospelt, soul-t, rockot, popot, blues-t, reggae-t és más hatásokat - és emellett természetesnek hangzott, lazának és úgy, mintha csak a múlt század '50-es és '60-as éveiben nőtt volna fel. A skót korát ugyanis az ember nemcsak hangja csengése miatt nem hiszi el, hanem azért is, mert annyira szuverén módon mozog a korszakok között és időtlenül ível át azokon.
A vidám "10/10" nyitotta a kétórás előadást és adott egy kis ízelítőt, hogy mi minden várható még. A hét fős banda tökéletesen hangszerelte a ska dalt, Nutini odaadással énekelt, fúvósok helyettesítették a gitárokat, az átdolgozások helyükön voltak. Hogy milyen jó Nutini dalszerzői kvalitása, az élőben megmutatkozik: Ahol a "Candy" című slágerben a pompás stúdióprodukció lecsitul, azt a koncerten a frontember a csapatával szenvedéllyel egyenlítette ki - ez már magasiskola volt. Mindegy volt, hogy a nagy hang a "Coming Up Easy"-ben áramlott vagy hogy a tempó egyik vagy másik balladával ("High Hopes") lelassult, hogy a tánczenét felváltották a rock riffek vagy éppen a népi zene country részekkel: a zenész nem feküdt ki, minden összeállt egy koncertélménnyé, ami tartós boldogságot eredményezett. Zárásként, amikor Nutinit a hosszú ovációval nem akarták hagyni elmenni, adott egy szóló előadást a "Spanish Harlem"-ből az akusztikus gitáron. A skót a társszerzők számát így vezette be: "Ismeritek Phil Spectort? Őrült haj, fegyver, puff!"

(Wolfgang Hauptmann/APA)

Paolo Nutini: Egy fiú, akibe belezúgtak a lányok

Paolo Nutini, a skót munkásosztály sanzonénekese annál is többet tett, minthogy otthonossá tette a Bécsi Arénát. A források, melyeket művészetével megcsapol, mélyen az R&B hagyományokban gyökereznek.

Kócos hajzat, érzéki ajkak, dohányfüstös hang - Paolo Nutini felé könnyen táplálják első anyai érzéseiket a tinédzser lányok. És ennek ellenére lakik benne valami, egy idős lélek a 23 éves skót Paisley-ből származó énekes-dalszerzőben, aki, ahelyett, hogy derék módon átvette volna az apja Fish'n'Chips bódéját, vette a tarisznyát és a pop világában vetette meg lábát. Ahmet Ertegün, a legendás amerikai-török zenemogul és az Atlantic kiadó alapítója fedezte fel. A források, melyeket művészetével megcsapol, mélyen az R&B hagyományokban gyökereznek. Innen a reggae-be és a konvencionális rockba tett kirándulások sem tévutak.
Első bécsi koncertjét, mint fő fellépő, Nutini egy kieresztett hangú reggae-vel, a "10/10"-nel kezdte, ami a második, "Sunny Side Up" című albumának nyitó száma, mely Angliában 2009-ben a slágerlista első helyére ugrott. Csukott szemekkel görnyedt a főként lányokból álló közönsége előtt. Egyszerű szürkébe öltözködött, s csak a hangján keresztül kommunikált minden benne rejlő színt. A falzett és a rekedtség között ingázó énekstílusát, ami nem takarékoskodik a pátosszal, akár groteszknek is lehetne találni. De a munkásosztály miliőből való származása a legfontosabb ellensúlya a lovagias és romantikus pózainak, amibe a dalait erőlteti. A vonakodásával, hogy elhagyja az otromba skót dialektust, nem egy BBC riportert ejtett már kétségbe. Még a nyitott egű Arénában is, ahova minden jegy elkelt, csak találgatni lehetett, hogy mit akart ez a fiatalember a számai között mondani. A könnyed, zavaros monológjait befűtötte néhány üveg alkohollal, alkalmasint több jóleső csikkel is. Egy kicsit aggódni is kellett érte!

De mihelyt a banda groove-ban volt, Nutini is sínen volt. Bronzos fényű torokkal búgott saját dalaiban, mint a "High Hopes", mesélte el a vidéki fiú kavargásait a nagyvárosban, Londonban ("These Streets"), bőséges szívfájdalommal és tudással arról, hogy a vonzalom milyen kockázatos. Mint az új "Bear Me in Mind"-ban, amely szép sorával - "You look just like Brigitte Bardot, resting on a blanket, in a Paris penthouse on the Sacre Coeur, sipping on your icecold daydream, giving off this vintage air of lust and confidence" - elbűvölt. (Mint az új "Tarts meg emlékeidben" című számban, amely szép sorával - "Pont úgy nézel ki, mint Brigitte Bardot egy pokrócon fekve egy párizsi előtetőn a Sacre Coer-ön, kortyolgatva a jéghideg álmodozást, kibocsátva a bujaság és bizalmasság szüreti levegőjét" - elbűvölt.) A titkos szerető merészen provokált: "Just bear me in mind, when your husband comes home." (A titkos szerető merészen provokált: "Csak tarts meg emlékeidben, mikor a férjed hazajön.")

Emlékezés Phil Spectorra

Markáns hanggal ölelte körbe Nutini slágereit, a "Growing Beside You"-t és a "Candy"-t és tette elevenné az olyan dalokat, mint a "Last Request", sóvárogta a szerelmi esküket, mint a "Darling, I'll bathe your skin, I'll even wash your clothes, just give me some candy before I go". (Markáns hanggal ölelte körbe Nutini slágereit, a "Growing Beside You"-t és a "Candy"-t és tette elevenné az olyan dalokat, mint a "Last Request", sóvárogta a szerelmi esküket, mint a "Kedvesem, lemosom a bőrödet, még a ruháid is kimosom, csak adj egy kis édeset, mielőtt megyek".) Ehhez nyögtek a gitárok, zokogtak a trombiták, s énekelt teli torokból a sok szöveget ismerő rajongó. "Gyötrődő lélek kell, hogy elénekelj egy gyötrő dalt", kommentálta Nutini. Egy magával ragadó este, mely a "Spanish Harlem" egy elragadó verziójával végződött, a Phil Spector producer jegyezte Drifters-slágerrel. Nutini, felvilágosítólag: "Ismeritek Phil Spectort? Nem? Őrült haj, fegyver, puff!"

("Die Presse", nyomtatott kiadás: 2010.07.09.)

Szólj hozzá!

Címkék: zene paolo nutini

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr572157408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.