HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

2012.03.09. 12:22 Nola

...
M: Nem értem, hogy barátkozhatsz N-nel. Az ilyenekkel én szóba nem állnék.
B: Hát már én is gondolkozom rajta, hogy megszakítsam-e vele a kapcsolatot. Azért... azért haverkodok még vele, mert még reménykedek. Bár lehet, hogy nem kéne. Nem tudom... Ő még azért elég fiatal. Mondjuk alig fiatalabb nálam, de ő még elég éretlen érzelmileg. A többség, főleg a fiúk, általában éretlenebbek a koruknál. Viszont ő nagyon intelligens is, jóval az átlag fölött van és...
M: Pont ezért nem értem, hogy ha ennyire intelligens, akkor hogy vallhat neonáci nézeteket. Akkor ezek szerint mégsem túl értelmes.
B: De hidd el, nagyon okos, publikál is, kutatásokban vesz részt, nagyon jó a logikája meg minden. Az a baj, hogy ez az ultrajobbos baromság nem feltétlenül az észtől függ. Sajnos. Én sem igazán értem, hogy miért. Hogy ha egyszer megvan az intelligenciája, használhatná ezen a téren is. Csak sajnos a gyűlölet nem válogat. A többség ilyen. Egyszerűen jó valakit gyűlölniük, ettől jobban érzik magukat, mert úgy gondolják, többet érnek a gyűlölet tárgyánál. Ez valamiféle önbizalomdopping.
M: Tudom, hogy így van. Pont ezért irtózom ezektől az emberektől, szerintem szóra sem érdemesek. Tényleg nem értem, miért barátkozol vele.
B: Áh, de nekem nem a barátom, inkább max. csak a haverom. Pont emiatt nem is a barátom, mert ilyen emberrel nem tudnék barátkozni. Nem tudom magam igazán közel érezni egy ilyen emberhez... Az előbb csak elmagyaráztam, miért jó nekik a gyűlölet táplálása... N még fiatal és a fiatalok többsége a szülőket utánozza. Talán ő is. Legalábbis remélem. De általában ebben a korban ezek a neonáci gondolatok nem a sajátjuként jelennek meg. Amúgy N-nek elég rossz volt a gyerekkora, ebből is fakadhat... Mivel N elég értelmes és fiatal, még talán kinőheti. Ebben reménykedem. Még megváltozhat, ezért tartom még vele a kapcsolatot.
M: Hát szerintem nem olyan fiatal már. 23 éves. Ennyi idősen már azért lehetne annyi esze, hogy normálisan gondolkodik.
B: Szerintem még elég fiatal azért. Sokaknak ilyenkor tényleg nem alakult ki még a személyisége... Talán hogy ha beszélek vele, akkor hatással lehetek rá esetleg, talán változhat még. Jó lenne... Kár lenne érte, mert értelmes.
M: De akkor miért akartad megszakítani vele a ka...?
B: Mert... nem tudom... bár próbálkozom vele beszélni, de mindig nagyon felhúz. Néha már nagyon elegem van. Az a baj, hogy amúgy egyébként tök jó fej...
M: De olyan nincs, hogy egy neonáci jó fej...
B: Szerintem sincs:) Ah, nem tudom. Csak azért vagyok vele elnéző, mert még gyerek és tényleg okos. De én sem bírom már ezt egyébként soká. Ezért is adtam neki ultimátumot. Mint Z-nek anno.
M: Milyen ultimátumot adtál neki?
B: Hogyha nem változik meg egy éven belül, akkor megszakítom vele a kapcsolatot.
M: Hát én nem adnék neki egy évet, meg semmilyen türelmi időt. Z-nek is ilyen ultimátumot adtál? Nem is tudtam.
B: Igen, bár neki csak pár hónapot adtam. Ő már a negyvenes évei végén jár. És azért ilyen idősen már erősen a saját hibája, ha így gondolkodik. Jó, mondjuk ő nem mondott ki ilyen durva dolgokat, de azért érezhetően ott voltak a felszín alatt a neonáci érzelmek. Egyébként ő is értelmesebb, műveltebb volt az átlagnál. Jó, nem annyira, mint N, de azért...
M: Én egyáltalán azt nem értem, hogy hogy voltál képes Z-vel beszélgetni.
B: Eleinte még nem tudtam, hogy ilyen és nagyon összebarátkoztunk. Csak később derült ki számomra, hogy valójában elfojtott neonáci. Addigra valahogy kicsit olyan lett nekem, mintha az anyám lenne. Ő meg kicsit a fiaként tekintett rám. Egyébként ő annyira nem volt durva neonáci, visszafogott volt és csak nagyon a sorok között lehetett érezni, hogy miket gondol. Végülis nem tudom, miért mondtam ezeket, ez nem mentség. Ezért is szakítottam meg vele a kapcsolatot.
M: Nagyon jól tetted.
S: Hát nem tudom. Ha valóban anya-fia kapcsolatnak éreztétek a tiéteket, akkor ez nem biztos, hogy helyes volt.
B: Akármennyire is fájt, sajnos csak ez lehet a megoldás. Az ilyennel meg kell szakítani a kapcsolatot. Az ilyennel, ha nem változik meg, nem érdemes többé kommunikálni.
M: Szerintem meg egyáltalán nem érdemes vele semmit sem.
S: Szerintem meg, ha ilyen szoros a kapocs, akkor nem kell megszakítani a kapcsolatot. Csak nem kell erről a témáról beszélni. Például az én apám is homofób, de attól még az apám.
B: Te meg meleg vagy és az apád téged sem tolerál...
S: Ő más világban nőtt fel... Ez van. Attól még beszélgetünk, nem tagadott ki.
B: Hát az nem éppen szeretet, ha a te jelenlétedben buzizik. Csak elvisel, mert a gyereke vagy. De szerintem egy ilyen szülő nem is szülő. Egyszerűen nem érdemes arra, hogy családtagodnak tekintsd. Én is ezért nem állok többet szóba Z-vel. Jó, ő nem az igazi anyám volt, de a ti kapcsolatotok sem egy igazi apa-fia kapcsolat.
S: Jó, mindegy, hagyjuk... Szerintem attól még lehet beszélgetni, csak a kritikus témákat hanyagolni kell.
B: Én nem így gondolom.
S: Amúgy nem értem, mi nálad ez a megmentési vágy. Én úgy látom, senki sem változtatja meg a véleményét az alapvető dolgokban. Jó, talán ha egy-kettő. De most ezért fölösleges állandóan idegeskedni. Mert tudom, hogy mindig felhúzod magad. De ennek nincs értelme, csak fölöslegesen elcseszed az életedet ezzel.
M: Én is így gondolom.
S: Igen, csak szerintem van olyan, akivel nem kell megszakítani a kapcsolatot emiatt, például a szüleiddel vagy közeli barátokkal.
B: Az ilyen barát nem barát. Antiszemita és zsidó nem lehetnek barátok. Ilyen nincs.
M: Szerintem meg igaza van B-nek. Mindenkit el kell felejteni, aki ilyen, akármennyire is közel állt hozzád. Én csak azzal nem értek egyet, hogy az ilyen ember megváltoztatásával kéne fölöslegesen próbálkozni.
B: Nem tudom. Z igen közel állt hozzám. Valami igazad talán van, S... De nem, azt hiszem, mégsem. Nagyon nehéz ez. Azt sem tudom, miért akarom őket megmenteni. Talán hülye vagyok, azért. Nem tudom. Csak egyszerűen az van, hogy nem tudom megállni, hogy ne szóljak valamit, ha ilyen ultrajobbos szövegeket hallok fiatal és/vagy értelmes emberektől. N-nel amúgy más témákról elég jól el tudunk beszélgetni, ezért is kezdtem haverkodni vele. Dühítenek a szélsőséges szövegei. Csak valahogy meg akarom ezt a helyzetet oldani, egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne próbáljak valamit tenni. De lehet, hogy igazatok van és ennek egyáltalán nincs értelme.
M: Szerintem nincs. Ha valaki vérnáci, akkor nincs mit tenni. És nincs olyan, hogy szofisztikált, meg jó fej és rendes náci.
B: Tudom, a náci az náci. Mint amilyen Csurka is volt.
M: Pff, és az '56-osokhoz temették. Undorító.
B: Az. Egyre szarabb a helyzet itt Magyarországon. A rohadt Orbánék hagyják, hogy így legyen.
M: Még az lenne kurva jó, ha a Jobbik hatalomra kerülne.
B: Hát ha ez lesz a következő választásokkor, én elmegyek innen. Nem maradok ebben a fasz országban.
S: Hát akkor én is elmegyek, az tuti.
M: Én már most gondolkozom rajta. Itt egyszerűen nem lehet megmaradni. És kb. minden második ember kirekesztő valamilyen szempontból. De tényleg. Vagy a zsidókat, vagy a melegeket, vagy a cigányokat, vagy a románokat gyűlölik és még sorolhatnám. Már nagyon elegem van.
B: Nekem is. Áhh, na hagyjuk, mert csak ideges leszek ettől a témától...

*** 

Szólj hozzá!

Címkék: agymenés társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr754299617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.