HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

Kitaszítottak - európaiak közt egy cigány meleg zsidó lány

2012.03.19. 08:42 Nola

A számos bizonyíték közül csupán kettő arra, hogy a sok zsidóellenes, zsidó karvalytőkéről fantáziáló átlagember antiszemita megnyilvánulásai minden alap nélküliek, csupán a gyűlölet kiélése a cél:

Hol késik Magyarország izraeli megszállása?

Tévhitek a "New York-Tel Aviv tengely" térfoglalásáról

Felvásárolják-e Magyarországot a zsidók?

Természetesen nemcsak a zsidó, hanem egyéb kisebbségek esetén is igaz ez. Az emberek nem tájékozódnak, nem olvasnak semmit, nem gondolkodnak, csak átveszik a társadalmat uraló antiszemita, rasszista, xenofób, homofób, nőket kirekesztő, stb nézeteket.

Sajnos sokszor ezt otthonról hozzák a gyerekek, de talán ha valaki elég intelligens és olvas és gondolkodik, akkor ahogy egyre idősödik, előbb-utóbb kinövi ezeket az ostoba gondolatokat, s talán végre tényleg civilizált, gondolkodó, igaz ember válik belőle.
Én is keresztül mentem ezen. Gyermekkoromban sokat hallottam apámat cigányozni, s sajnos valahogyan ez átragadt rám. Magam sem értem, miért. Pedig más kisebbségeket is ócsárolt rendesen és rendszeresen. Valahogy más kisebbség iránt mégsem alakult ki bennem soha ellenszenv, csak a cigányok ellen. Ezt azóta is szégyellem. Aztán szerencsére elég hamar, középiskolás koromban kinőttem már ezt, mert én elkezdtem használni az eszem, olvastam cikkeket, néztem riportokat, interjúkat cigányokról, cigányokkal. Tudom, hogy mennyire összetett, mennyire nehéz kérdés ez. Nem fehér vagy fekete. Talán a legnehezebben megoldható helyzet a cigányoké, a legnehezebben feloldható társadalmi ellentét az, ami a cigányok és a többség között van.

Igaz, a melegeket is eléggé gyűlölik. Ez már-már divat, úgy látom. Egyszerűen nem trendi az, aki nem utálja őket. Bennem sohasem volt ellenszenv a melegekkel szemben. A transzszexuálisokkal szemben sem. Pedig sokan őket is utálják, még akár jobban is, mint a melegeket. Ők még talán a melegek között is kitaszítottak, bár ebben nem vagyok teljesen biztos. Mindenesetre a társadalom leginkább perifériára szorultjai közé tartoznak. Rettenetes szenvedés lehet az övék. Még nagyobb lehet a fájdalmuk, mint a melegeké. Csak bele kell gondolni, milyen lehet, ha gyűlölöd a tested, rosszul vagy, ha tükörbe nézel, ha pisilsz, ha fürdesz, ha torznak tartod magad. Nem, ezt nem lehet elképzelni sem.
Egyébként régebben a melegfelvonulással kapcsolatban halvány ellenérzés azért volt bennem. De már rájöttem, hogy az akkori enyhe korlátoltságomból fakadt. Bármiféle tüntetést, zenés-táncos felvonulást, parádét lenéztem. A Love Parade-ot is. Tehát nem kifejezetten a melegek ellen irányult ez, hanem mindenféle parádé, felvonulás ellen. Végül is ez is valamiféle előítélet volt és gőg. Azt hittem, hogy a melegek sokkal "buzisabban" vonulnak fel, úgy, mint mondjuk Bécsben. (Ma már tudom, hogy az sem baj, ha valaki félmeztelen vagy feltűnően öltözködve vonul vagy sminkelve vagy nőnek öltözve vagy bárhogy. Ez mindenki magánügye. Mindenki öltözhessen úgy, ahogy akar. Hogy másnak ez épp tetszik vagy nem, az teljesen érdektelen.) Nem jártam utána, nem néztem meg, hogy valójában milyen egy magyar menet, csak a saját ostoba prekoncepciómból és persze a társadalom által közvetített téves képből indultam ki. Ma már látom, hogy nagyot tévedtem. A problémán A fiúk a klubból című zseniális sorozat segített. Nem egy művészi sorozat, de érzelem, pszichológia, társadalomrajz bőven van benne és nagyon szórakoztató. A sorozatnak és a benne bemutatott melegfelvonulásnak köszönhetően én is megváltoztam és végre megszabadultam ettől a maradék legkisebb előítélet csökevénytől is. Elmentem többször is a budapesti felvonulásra és egyszer Bécsben is voltam, csak úgy összehasonlításképp. A bécsi egyszerűen fantasztikus volt, egy igazi öröm menet, zenével, tánccal, jókedvvel. Mint egy bármilyen utcazene fesztivál. Mindenki ott volt, melegek, heterók, felnőttek, gyerekek, öregek. Mi soha nem jutunk el ide. Nálunk senki nem mer még csak egy pink pólót sem felvenni, sokan semlegesítő "piros-fehér-zöld" karszalagot hordanak, s menetelnek szomorúan. Mint egy gyászmenet. A "Szabadság, egyenlőség, testvériség" eszméjének megvalósíthatatlansága feletti gyász.

A melegfelvonulásra nálunk azért van szükség, hogy látszódjon ez a társadalmi csoport. Még ha nagy is az ellenszenv ellenük. Az nem megoldás, ha meghúzzák magukat a melegek. Ez egy téves gondolat. Gyűlölet mindig volt, van és lesz. Soha nem szabad engedni. Mert csak rosszabb lehet. Ha most elbújnának, nem lenne felvonulás, akkor ez csak tovább erősítené a neonáci felhangokat. És akkor következő évben, ha úgy döntenének, hogy megpróbálnak újra felvonulni, az ellenállás nagyobb lenne már, sokkal jobban kéne küzdeni. Minél inkább visszavonulnak, annál nehezebb lenne újra előbújni. Nem szabad engedni jottányit sem. Mert ma még csak felvonulni nem lehet, holnap meg már beszélni, írni sem lehet a melegekről, transzszexuálisokról és másokról, mint a putyini Oroszországban, ahol ezzel végleg ellehetetlenítették az LMBTQIA emberek csoportjait. Most, amikor egyre jobban erősödik a neonácizmus, most, amikor a Gárda zavartalanul gyülekezhet és avathat, most kell igazán erősnek, kitartónak lenni, most kell minél jobban látszódni.

Ha pedig valaki gyűlölködni akar, hát gyűlölködjön, de mi, normálisak, nem vagyunk rá kíváncsiak. Tegye mindezt a négy fal között!  

Szólj hozzá!

Címkék: homoszexualitás társadalom cigányok zsidóság lmbt a fiúk a klubból queer as folk

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr504325225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.