HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

Ítélőképesség és szélsőségesség

2012.06.24. 17:20 Nola

Nyirő József, Wass Albert, Tormay Cécile, Csurka István. Antiszemita, kirekesztő, nyilas, náci írók. Hárman közülük bekerülnek a NAT-ba és nem irodalmi kvalitásaik miatt. Csurka túlzott népszerűségre tett szert az utóbbi időben, főleg halála után, de ő sem irodalmi teljesítménye miatt. Erre kell nevelni a gyerekeket.
Olvasni nem olvastam tőlük semmit, de hallottam már irodalmi munkásságukról. Jót is, rosszat is, bár inkább rosszat. Mindenesetre legkiemelkedőbb tehetségeink közé biztosan nem tartoznak és mind tudjuk, hogy valójában miért kerülnek a NAT-ba. Az, hogy milyen írók voltak, nem lényeges jelenleg. Nem számít, hogyan írtak, mint ahogy nem számít az sem, hogy Hitler milyen festő volt. Persze egyik író sem tömeggyilkos, de ilyen emberek művei ne kerüljenek bele a közoktatás tananyagába. Még alig telt el idő a múltbéli traumák óta, amikor emberek tömegei szenvedtek, kínok között éltek és haltak meg. Még friss a seb. Még nagyon fáj sokaknak, sokan még élnek a szenvedők közül. És nemcsak nekik fáj, hanem minden értelmes, érző embernek. Ennek nem szabad még egyszer megtörténnie. Én sajnos azt gondolom, hogy nagyon is könnyen megtörténhet újra, de törekedni kell arra, hogy ne legyen így. A gyerekeket nem lehet így nevelni. Horthy-szobrok avatása, Csurka intendánssá kinevezése, Nyirő est a Radnóti Miklós Művelődési Házban és hasonlók.
Ezen írókat talán csak akkor lenne szabad oktatni, ha az emberek külön tudnák választani a műveket szélsőséges, gyűlölködő megalkotóiktól, akiket a legmesszebbmenőkig elítélnének megnyilvánulásaik, tetteik miatt.
Az emberek nagy része azonban erre nem képes. Ezt például Polanski vagy Michael Jackson kapcsán is láttam. Polanskiról biztosan tudni, hogy megerőszakolt egy kislányt, ő maga vallotta be. Mégis többen, akik szeretik a rendezőt, elkezdték őt mentegetni, hogy nyilván a lány sem volt már olyan ártatlan, könnyűvérű volt és hasonló ócska dumák. Michael Jacksonról nem nyert bizonyítást, hogy valóban erőszakoskodott volna kisgyerekekkel, de a gyanú azért megvolt. Rajongói azonban feltétel nélkül meg voltak győződve ártatlanságáról, kiváltképp halála után, amikor is már-már szentet csináltak belőle. (Ez is megérne egy misét, hogy miért reagálnak így az emberek, mikor valaki meghal, különösen, ha egy sztárról van szó.) Én Jacksonról nem mondok ítéletet, hiszen nem tudhatom, hogy valójában történt-e valami. Megérzéseim lehetnek, tudom, hogy gyereklelkű volt, mert az apja miatt egy felnőni nem tudó emberi roncs lett belőle. De hogy mi történt, arról fogalmam sem lehet. Jackson zenéjét egyébként elismerem, és bár nem igazán az én stílusom, de vannak számai, amiket szeretek és kétségkívül egyedit, kiemelkedőt alkotott. Polanski kiváló rendező, nekem az eddig látott filmjei közül A bérlő tetszett a legjobban, az zseniális volt. Egyébként Jacksont talán igazságtalan volt idekeverni, hiszen róla nem tudni, hogy bűnös volt-e vagy ártatlan. És persze egyikük sem volt náci, nyilas, antiszemita, meg miegyéb és nem terjesztettek ilyen gondolatokat. (Direkt nem írtam nézetet vagy eszmét, mert ezek nem azok, ez mind csak szenny.) Emellett "csak" pár embernek ártottak (már ha Jackson ártott) és nem tömegeknek. Mindezt csak azért írtam le, mert ebből is látszik, hogy az emberek mennyire nem tudják elválasztani a művet és létrehozóját és mennyire elvakultan tudják védeni őket, csak mert szeretik a filmjüket, zenéjüket, stb.
Ezért aztán különösen veszélyes lenne, ha egy-egy gyereknek mondjuk Nyirő vagy Wass kedvencévé válna. A Fidesz és a Jobbik amúgy is divatossá igyekszik tenni ezeket a szerzőket.
Remélhetőleg két év múlva visszaszorulnak ezek a pártok és demokratikus, liberális politikai erők veszik át a hatalmat. Ha azonban nem így lesz, akkor van okunk félni, persze nemcsak a fentebb írtak miatt, hiszen sok más területen is semmibe veszik a demokratikus értékeket, az emberi jogokat. Ha hatalomban maradnak, akkor jön csak el az igazi pokol.
Visszatérve a felvetett témára, úgy gondolom, hogy a legtöbb ember rossz ítélőképessége és a gyerekek könnyen befolyásolhatósága miatt nem lenne szabad ezeket az írókat oktatni, népszerűsíteni. A jelenlegi társadalomra ugyanis sokkal inkább rossz hatást gyakorolnak, mint jót. Ha vannak is jó lektűrjeik, regényeik, az mind eltörpül amellett, hogy mennyire árt, mennyire veszélyes az effajta gondolkodás, a gyűlöletkeltés. Különösen most, amikor Európa-szerte, de főleg Magyarországon erősödik az antiszemitizmus, szélsőségesség, mindenféle kirekesztés. Ebben a helyzetben különösen nem szabadna őket népszerűsíteni, ez ugyanis hatalmas bűn. Talán majd több száz vagy ezer év múlva. Nem tudom, mennyi idő kell, mire feldolgozza a társadalom a népirtásokat, diktatúrákat. És vajon mennyi idő kell, mire felnő a társadalom? Amikor mindenki tényleg egyenjogú lesz. Talán sosem lesz ilyen. De addig is nem kéne visszafejlődni, ha már a demokrácia útjára léptünk. A szabadságot, egyenlő jogokat kéne megcélozni vagy ahogy mi, zsidó-keresztény kultúrkörben szocializálódottak mondani szoktuk, a felebaráti szeretetet. (Mondom ezt én, aki nem vagyok vallásos.)

Azt hiszem, emberi jogi aktivistának kellett volna mennem.

Szólj hozzá!

Címkék: politika homoszexualitás társadalom cigányok zsidóság lmbt polanski

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr364608144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.