HTML

Friss topikok

  • Nola..: Próba (2017.10.10. 23:30) Reklám - új kedvenc blogjaim
  • stella28: Az első bekezdéseddel kapcsolatban: bár ez most nagyon nem tartozik ide, de az az igazság, hogy a ... (2012.08.03. 17:36) Hisztéria és gyűlölet
  • stella28: Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most tal... (2012.08.02. 21:54) Remek írások a burkáról a Galamuson
  • Nola: Köszönöm szépen:) Nagyon kedves vagy:) Ezt kivételen én sem találom rossznak, bár azért látom benn... (2012.06.29. 09:23)
  • Nola: Én inkább firkálmánynak nevezném ezt, mint novellának:) Sajnálom a nagymamádat. Szegény nagypapádn... (2012.06.29. 09:20) Halálomra

Remek írások a burkáról a Galamuson

2012.08.02. 08:49 Nola

Lévai Júlia - A burka: önkényuralmi jelkép

Lévai Júlia - Burka vita - II.

1 komment

Címkék: társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://nola.blog.hu/api/trackback/id/tr524691745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stella28 · http://www.eszteragnosztikusblogja.blogspot.com 2012.08.02. 21:54:56

Számomra az itt boncolgatott probléma borzasztóan érdekes - ugyanakkor, bevallom, bár nem most találkozom vele először, mindezidáig nem találtam rá olyan választ, amit mondjuk nem-virtuális nyilvánosság előtt is vállalnék.

Azt hiszem (vagy inkább érzem), hogy ezt a kérdést európai kultúrán szocializálódott elme nagyon nehezen - ha egyáltalán - lehet képes pártatlanul kezelni. Egyszerűen azért, mert a szabadság eszméje nagyon mélyen belénk ivódott. Más kérdés, hogy van, aki ezzel inkább csak a szólamok szintjén azonosul, míg mások számára napi szinten megélt életelv. Én az utóbbiak közé tartozom. Ezért az én szememben minden, ami az egyéni szabadságot az adott személy tudatos(!) belegyezése nélkül korlátozza, csak káros lehet.

Ugyanakkor tudom, hogy ez a gondolat több sebből is vérzik. Egyrészt a szabadság értéknek tekintése nem valamilyen abszolút szabály, törvényszerűség eredménye, csupán kulturális hatásoké (és persze az emögött álló történeti tapasztalatoké, de ilyenek nyilván azoknak is vannak, akik számára nem a szabadság jelenti az értékhierarchia csúcsát). Másrészt, amikor az egyénnek a szabadsága korlátozásáról hozandó tudatos döntésére hivatkozom, azt csak annak tudatában tehetem, hogy az érintett személyek tudattartalmait nem ismer(het)em. Ami nekem jó, az talán más számára elviselhetetlen és viszont. Számomra a nemek szerinti megkülönböztetés és a szabadság ilyen alapú korlátozása még azon a viszonylag mérsékelt szinten is értelmetlennek és nevetségesnek tűnik, ahogyan azt ma az európai világban tapasztalhatjuk (a konzervatív nemi szerepfelfogás megerősödésére pedig, amire a fenti cikkek is utalnak, egyszerűen nem is tudok mit mondani). Így nyilván nagyon erős viszolygást vált ki belőlem a burkaviselés is - hasonlóan minden olyan gyakorlathoz, ami az egyéni mozgástér beszűkítésével jár. Ahhoz azonban, hogy a véleményem ne legyen elkerülhetetlenül "pártos" (már ami az európai jellegű szabadságeszményhez való vonzódásomat illeti), jobban kellene ismernem azoknak az embereknek a kultúráját, akiknek a szokásairól ezek a cikkek szólnak. Ilyen ismeretekkel jelenleg nem rendelkezem - ezért állok tehetetlenül, csak a megszokott frázisaimat pufogtatva a probléma előtt.

Hú, hát erről még iszonyú sokat lehetne írni... Te egyébként mit gondolsz erről? Nagyon érdekelne a véleményed ezzel kapcsolatban.